Storebro bruk

Storebro bruks arbetare 1893

Storebro bruks historia börjar 1728 då Wilhelm Mauritz Pauli, Gustav Oxenstierna och Karl Magnus Silfverhielm fick privilegier för att uppföra en stångjärnshammare med två härdar vid Stångån i Vimmerby landsförsamling och Kalmar län.

Under 1700- och 1800-talet utvecklades verksamheten vid Storebro bruk och vid 1900-talets början fanns här gjuteri, mekanisk verksstad, sulfitfabrik och en brännvinsfabrik. 1910 började Storebro bruk även att tillverka metallsvarvar, något som blev en stor succé under första världskriget. Storebro är emellertid främst känt för tillverkningen av verkstadsmaskiner, en niche de varit ledande inom i Sverige.

Under 1940-talet började företaget tillverka civila och militära båtar av hög kvalitet, det som Storebro bruk blivit mest kända för hos gemene man. Denna verksamhet fortgick fram till sommaren 2012 då Nimbus Boats AB försattes i konkurs efter en längre period av ekonomiska problem.

Storebro bruks verksamhet delades 1985 då tillverkningen av verktygsmaskiner placerades i bolaget Storebro Machine Tools, ett företag som är verksamt än idag men som sedan år 2000 är omlokaliserade till Varberg på grund av uppköp och fusion med ett annat verkstadsbolag. Båttillverkningen såldes så småningom till investmentbolaget Viamare Invest.