Österby bruk

Österby bruk i Films socken och Östhammars kommun i Uppland anlades utav Gustav Vasa redan under 1500-talet för att säkra den svenska vapentillverkningen. Hans släkt hade ägt Österby gård under Örbyhus åtminstone sedan 1400-talet.

Österby bruks verksamhet var till en början ganska blygsam innan den holländske affärsmannen Louis de Geer tog över verksamheten 1627 tillsammans med Lövsta bruk och Gimo bruk som en del av ett mycket stort förvärv från den svenska staten vars krig ute i Europa blev mycket kostsamma. De Geer importerade yrkesskicklig arbetskraft från Vallonien i södra Belgien och utvecklade Österby bruk till att bli Sveriges näst största järnbruk.

Österby bruk var framgångsrikt under flera århundraden men i likhet med de flesta svenska bruk blev den utländska konkurrensen svårhanterlig under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. 1927 blev verksamheten uppköpt av Fagersta Bruk och 1983 lades verksamheten ner helt. Österby Gjuteri AB har dock fortsatt traditionen på orten och är verksamt än idag med omfattande export till Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Holland och Italien.

Kring Österby bruk har tätorten Österbybruk vuxit fram. Persontrafik till järnvägsstationen i samhället förekom fram till omkring 1960.

Vid Österby bruk finns världens äldsta helt bevarade vallonsmedja.

En reaktion på “Österby bruk

  1. Pingback: Statsministern Arvid Lindman och en tragisk olycka | Släktingar-bloggen

Kommentarer inaktiverade.